Oil pulling met etherische olie

Toen ik 4 jaar geleden begon met mijn zoektocht naar gezonde voeding las ik een artikel over oil pulling.
Ik weet niet of jullie weten wat het is maar ik zal er zo wat meer over vertellen.
Oil pulling doe ik in vlagen omdat ik het toch wel een gedoe vind om elke ochtend mijn mond 15 a 20 minuten dicht te houden. Ik sta samen met de jongens op om 7 uur en het is lastig om dit in stilte te moeten doen. Hierdoor krijgen we dan ook vaak leuke hints-achtige taferelen. Soms ben ik ook ineens de olie zat en vind ik het lastig om op een nuchtere maag olie tot me te nemen. Ik denk dan ook dat mijn lichaam het op dat moment minder nodig heeft en hier luister ik dan maar naar.

Oil pulling. Wat is dit nou precies? Het is een gebruik dat al heel lang bestaat en komt uit de Ayurvedische geneeskunde. Dit is de gezondheidsleer die zijn oorsprong heeft in India en is erkend door de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) Het wordt gebruikt voor dagelijkse mondverzorging. Er wordt gezegd dat het tandplak voorkomt, je er witte tanden door krijgt en een frisse adem. Ook zou het het lichaam ontgiften en zelfs verjongen.
Koudgeperste kokosolie, olijfolie en sesamolie hebben de eigenschap om toxines en afvalstoffen aan te trekken en vervolgens te binden. Door je mond dus te spoelen met olie, trek je alle bacteriën uit je tanden, tandvlees en mondslijmvlies. Je reinigt dan je mond, maar voorkomt ook dat afvalstoffen in de bloedsomloop terecht komen. Sterker nog, daar het mondslijmvlies ontzettend snel vitamines en mineralen opneemt (de reden waarom je pilletjes soms onder je tong moet laten smelten), wordt verondersteld dat het ook eenvoudig afvalstoffen kan afgeven. Na het spoelen heb je dus niet alleen een schone mond, maar heb je een complete detox achter de rug!

Hoe werkt het?

Neem een eetlepel ongeraffineerde plantaardige biologische olie. Haha een hele mond vol! Letterlijk en figuurlijk (sesamolie, olijfolie of kokosolie) en spoel daarmee zo’n  20 minuten. De eerste keer zal het moeilijk zijn om een hap olie te nemen maar het went kan ik je vertellen. Je kunt de olie rustig door je mond laten gaan. Je hoeft niet als een gek te gaan spoelen zodat je gezicht in de kramp ligt. Laat het langzaam tussen je tanden en kiezen gaan. Laat je hoofd af en toe wat naar achter vallen zodat ook de achterkant van de mond wordt bereikt. Je zult merken dat de olie steeds dunner wordt. Probeer de olie niet door te slikken in verband met de bacteriën. Als je klaar bent dan spuug je het uit. doe dit NIET in de gootsteen want deze kan hierdoor verstopt raken. Doe dit in de prullenbak of in een apart bakje.

Het beste moment van de dag is in de ochtend op een nuchtere maag. Écht een nuchtere maag. Dus NIET even een glaasje water drinken of je tanden poetsen. Na een nacht slapen is je mond vaak droog waardoor er meer bacteriën actief zijn. Wanneer je klaar bent spoel dan je mond met lauw water en poets je tanden (optioneel). Wacht nog even een half uur voordat je gaat ontbijten.
Oil pulling is ook erg  makkelijk onder de douche. Ben je iemand die ’s ochtends meteen onder de douche springt dan kun je meteen aan de slag met de olie.
Als het niet lukt in de ochtend dan is het verstandig om drie uur te wachten na een maaltijd.

Om het mezelf wat makkelijker te maken maak ik altijd blokjes met olie. Zo pak ik in de ochtend een blokje en stop deze in mijn mond. Ik voeg natuurlijk ook wat etherische olie toe zodat het extra schoon wordt en ik een extra frisse start van de dag heb.

Recept:

  • 1 cup kokosolie
  • 15 druppels Thieves® etherische olie ( of pepermunt)
  • pan met water
  • vuurvaste maatbeker
  • ijsblokjes vorm

Laat de olie au bain marie smelten. Haal het van het vuur en laat even afkoelen. Voeg de etherische olie toe en schenk het langzaam in de vormpjes. Laat een uurtje in de koelkast staan en stop het in een potje. Bewaar op een koele plek of in de koelkast.

oil pulling oil pulling

De meningen over oil pulling zijn verdeelt. Er zijn mensen die het onzin vinden. Er zijn mensen die hele goede ervaringen hebben en ook mensen die minder succesvolle verhalen hebben. Google maar eens en je zult van alles voorbij zien komen.
Mijn ervaring is alleen maar positief. Ik voel me er heel gezond en schoon bij.
Wil je zelf weten wat het voor je doet? Dan zit er maar 1 ding op:
Probeer het eens een poosje en oordeel zelf. laat je het ons weten hoe het is?

Zonnige groet, Wiebeke

wiebeke@oliefans.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.